سوگواری هاي حسيني از شعورحماسي تا جدال با خرافه و بدعت :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 101155
1397/06/20
سوگواری هاي حسيني از شعورحماسي تا جدال با خرافه و بدعت
فاطمه ایزدی - خبرنگار «خبر جنوب»/ 1379 سال از ریختن خون ابا عبد ا... (ع) و یارانش بر صحرای داغ کربلا می گذرد. از همان روز هر چه گذشت ترقی اسلام هم بیشتر شد و انگار خون سیدالشهدا (ع) بود که خون همه ملت های اسلامی را به جوش می آورد. امام خمینی(ره) هم بارها به این موضوع اشاره کرده و حتی گفته بودند سیدالشهدا (ع) با همه اصحاب و عشیره اش قتل عام شدند اما مکتبشان را جلو بردند.
هر چه می گذرد تبلور قیام ابا عبد ا... ، بیشتر و آموزه هایش هم روشن تر می شود و اصلا برای همین است که علما تاکید دارند معارف شیعه و مکتب عاشورا باید با مدح های معنادار سرپا بماند.
حجت الاسلام شکرا... دانش، نویسنده و پژوهشگر مذهبی معتقد است عاشورا يك مكتب حيات بخش و انسان ساز است كه با شور، احساسات، عواطف و حماسه گره خورده است. در ايام محرم اين شور و هيجان فعلي در قالب هياتهاي مذهبي، دسته جات و مجالس وعظ و سوگواري امام حسين (ع) متجلي مي شود.
آن چه مسلم است در ايام محرم و صفر كه دانشگاه و مكتب آموزشي راه اندازي و فعال مي شود، برنامه هاي مختلفي در قالب سخنراني، نوشتار و قالب هاي هنري مثل تعزيه، روضه خواني، شعرهاي آیيني، سينهزني و زنجيرزني به اجرا در مي آيد. به قول این کارشناس مذهبی، به تناسب رشد جامعه و تغيير و تحولاتي كه در سبك زندگي و شيوه فكر، دينداري و عمل به دستورات قرآن كريم انجام مي شود بايد
برنامه هاي ديني و حتي احكام شرعي به مقتضاي تغيير و تحول در زندگي در قالب هاي نو، جذاب و با محتواي ديني و اخلاقي به جامعه ارایه شود. به باور این پژوهشگر به همين دليل امام خميني(ره) مكان و زمان را در اجتهاد و استنباط احكام شرعي، صاحب نقش و اثر مي داند و تاثير زمان و مكان را در اجتهاد و استنباط احكام، قوي و دخيل تصور می کند. البته تناسب در بهرهگیری از شيوه هاي نوين و ابزارهاي نو مثل فضاي مجازي و قالب هاي هنري براي ارسال پيام هاي ديني و ارایه مكتب حيات بخش عاشوراي حسيني نیز بسیار مهم است چنان چه اگر متناسب با ذائقه اين نسل براي انتقال پيام هاي عاشورا و امام حسين (ع) به نسل جوان از قالب هاي نو و جذاب غفلت شود بهره برداري از اين حماسه جاويدان نیز كمتر خواهد شد.
از نظر او انتقال پيام ها و مفاهيم بلند عاشورا و مضامين زيباي خطبه هاي امام حسين (ع) توسط هيات هاي مذهبي، كانون هاي فرهنگي، مساجد، روحانيون، ائمه جمعه، متوليان امور ديني و برنامه ريزان فرهنگي کشور هم بسیار مهم تلقی می شود.
به اعتقاد این نویسنده، هيات هاي مذهبي بايد جوانه بزنند يعني در كنار هر هيات مذهبي، يك هيات جوانان و نوجوانان تشكيل شود؛ حتی هيات هاي مذهبي بانوان و دختران تحصيلكرده نیز بايد به اين كانون ها دعوت شوند تا از اين طريق پيام هاي دينداري و عفاف و حجاب به جامعه منتقل گردد. بهره گيري از فرهنگ عاشورا در ايام محرم و صفر مي تواند در بازسازي فرهنگ ديني جامعه و شاداب كردن فضاي اجتماعي و معنوي كردن آن تاثير زيادي داشته باشد هر چند به قول دانش، نقش امر به معروف و نهي از منكر در نهضت امام حسين (ع) و ترسيم دو چهره زشت و زيبا در كربلا نیز از ضروريات مجالس ديني و رسالت جدي دستاندركاران امر عزاداري امام حسين (ع) است. با این تفاسیر معلوم است نبض فرهنگی جامعه به دست مبلغین، مداحان و هیأت هاي مذهبی می زند؛ موضوعی که اگر حداقل در تفهیم این که مداحی و به سر و سینه زدن به تنهایی هیچ تاثیری بر مخاطبین ندارد خودش را نشان دهد، نصف راه طی شده است.
در مکتب امام حسین (ع) هیچ به اندازه معرفت با ارزش نیست؛ چیزی که تعدادی از مداحان گاهی از آن غفلت کرده و به قول رهبر معظم انقلاب با استفاده از مدح ها و تمجیدهای بی معنا سطح معارف دینی را پایین می آورند.
حادثه عاشورا به عنوان پشتوانه نهضت و انقلاب باید آبرومند، پرتپش و پر قدرت باقی بماند؛ چیزی که آیت ا... خامنه ای چند سال پیش در دیدار مداحان و شاعران اهل بیت (ع) نیز با اشاره به آن تاکید کردند که باید حادثه عاشورا از پیرایه های مضر خالی شود تا این اتفاق بیفتد.
هر چیزی که با هدف عزاداری یعنی جهلزدایی از جامعه اسلامی در تضاد باشد در شمار آفت های مجالس عزاداری سید الشهدا(ع) تلقی می شود. حادثه عاشورا در یک نگاه کلی و واقع بینانه دارای دو بُعد است؛ یکی بُعد جنایت و مظلومیت و دیگری بُعد حماسه، عزت و عظمت بنابراین تحلیل و تبیین صحیح این حادثه وقتی امکان پذیر است که این دو بُعد در کنار هم دیده شوند در غیر این صورت مخاطب، درک درستی از این جریان مهم تاریخ اسلام پیدا نخواهد کرد و خود به خود راه برای ورود آسیب ها باز می شود.
البته باید حواسمان باشد که بسياري از آسيب ها به آرامي و به تدريج با نصيحت، موعظه و منطق قابل حل است و مقابله با آنها نبايد لجاجت برانگيز باشد.
در آسيب شناسي ها هیچ چیز به اندازه پرهیز از افراط و تفريط و تدوين روضه هاي مستند و دقيق اهمیت ندارد طوری که تبيين فلسفه واقعي قيام امام حسين(ع) و نفي حركت هاي خرافه آميز و بدعت گذار اصلی ترین بخش ماجراست. آنچه مهم است درک فلسفه حقیقی عاشوراست وگرنه بر سر و سینه زدن و بالا و پایین پریدن در هیات ها و شور گرفتن بی آنکه شعور حماسی شکل بگیرد حال و هوای آدم را عوض نمی کند.