زخم نایابی پانسمان بر تن بیماران پروانه ای در فارس :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 158083
1398/08/20
زخم نایابی پانسمان بر تن بیماران پروانه ای در فارس
سهیلا رفیعی نژاد-خبرنگار «خبرجنوب»/ با نایاب شدن پانسمان دیگر مرهمی برای زخمهایشان نیست؛ اگر هم چمدانیش را پیدا کنند برای هر برگ باید 600 هزار تومان هزینه بدهند و بعد از یکی 2 روز و حداکثر یک هفته آن را دور بیندازند. خیلی از بیماران ای بی با این شرایط مجبورند از پانسمان عادی استفاده کنند، در حالی که درون پانسمان های مخصوص پروانه ای ها که وارداتی است دارو قرار دارد و به راحتی به بدن می چسبد و با پوست آن ها که بر اساس شدت با تاول هایی پوشانده شده، سازگاری دارد . کارشناس بیماری های ای بی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این باره به خبرنگار «خبرجنوب» می گوید: ای بی بیماری ژنتیکی صعب العلاج و نادری است که تمامی ارگان های بدن را درگیر می کند و بیمار در طول حیات با مشکلات بسیاری مواجه است؛ کلاژن در بدن این افراد ساخته نمی شود و پوست بیمار بسیار شکننده است و لایه رویی پوست بر روی لایه زیرین لغزنده می گردد و همین مسئله باعث بروز تاول و خارش های شدید می شود. زهرا پرویزی می افزاید: پوست این بیماران بر اثر هر ضربه ای دچار آسیب تاول و زخم های شدید می گردد و نیاز به مراقبت های ویژه به وسیله پانسمان های تخصصی وپمادهای درمانی دارد، که البته در حال حاضر با مشکلات عدیده ای در این باره مواجه هستیم . این بیمار ای بی می گوید: در حال حاضر این پانسمان ها کمیاب و حتی نایاب شده و تازه اگر کسی در بازار آزاد موفق به خرید آن شود باید برای باری هر برگ که تنها یکی 2 روز کاربردی است و با صرفه جویی حداکثر یک هفته بعد غیر قابل استفاده می شود ، 600 هزار تومان هزینه کند که البته اکثر بیماران توان پرداخت این مبالغ را ندارند و حتی برخی مجبورند از پانسمان های عادی استفاده کنند .
70 درصد پروانه ای ها ،کودک و نوجوان هستند
پرویزی می افزاید: درحال حاضر بیش از 95 بیمار ای بی نه تنها از فارس بلکه از سراسر کشور در دانشگاه علوم پزشکی شیراز خدمت می گیرند، به طوری که 70 بیمار مربوط به فارس هستند و 25 نفر از دیگر استان های کشور برای دریافت خدماتی از قبیل جراحی به شیراز می آیند ؛ طبق این آمار 60 تا 70 درصد بیماران ای بی استان کودک و نوجوان هستند و هدف ما کاهش مشکلات و افزایش کیفیت زندگی آن ها است.
این کارشناس دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید: بسته خدمتی که وزارت بهداشت باری بیماران ای بی در نظر گرفته شامل 30 ویزیت تخصصی در تمامی رشته ها از جمله پوست، گوارش، جراحی، جراحی پلاستیک، ارتوپد، تغذیه، و توانبخشی است و البته بیشترین خدماتی که بیماران پروانه ای درخواست می کنند دندانپزشکی است و در این باره خدمات از سوی اساتید دانشگاه علوم پزشکی به بیماران ارائه می گردد. پرویزی می افزاید: فارس جزو معدود استان هایی است که خدمات تخصص دندانپزشکی را به بیماران ای بی ارائه
می دهد و در این زمینه همکاری اساتید دانشکده دندانپزشکی و درمانگاه امام رضا (ع) قابل توجه است و در حال حاضر این خدمات به صورت تخصص اما سرپایی به مبتلایان داده می شود. این کارشناس دانشگاه علوم پزشکی شیراز
می گوید: حفره اکثر دهان بیماران پروانه ای به خاطر زخمها کوچک می ماند و همین وضعیت باعث می شود دندانپزشک نتواند دندانهای انتهایی این افراد را ترمیم کند ؛ در همین باره مرکز دندانپزشکی تحت بیهوشی ویژه ای بی در بیمارستان سوختگی امیرالمومنین (ع) چند ماه پیش افتتاح شد که البته به دلیل کمبود بودجه و تجهیزات برای ارائه خدمت در این مرکز هنوز آمادگی نداریم و از خیران و دانشگاه خواستاریم به این منظور به ما کمک بیشتری کنند ؛در حال حاضر تعدادی از بیماران پروانه ای در صف انتظار این مرکز هستند و از سایر مناطق کشور هم برای مراجعه با ما تماس می گیرند.
پمادهای گران پروانه ای ها
پرویزی می افزاید: مشکل بیماران ای بی یکی دو تا نیست و متاسفانه آنها علاوه بر دردهای ناشی از تاول هایی که مدام بر نقاط مختلف بدن و حتی در دهانشان می زند، رنج گرانی محصولاتی که باید برای دمان و تسکین تهیه کنند را هم به جان می خرند و این روزها وضعیت بدتر شده و مثلا یک پماد 15 گرمیکه ترمییم کننده تاول ها معمولا کفاف یک هفته را هم نمی دهد 200 تا 300 هزار تومان است .
جراحی چسبندگی انگشتان دست در شیراز
کارشناس ای بی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به عوارضی که بیماران ای بی با آن درگیرند می گوید: این عوارض گسترده است به طوری که چشم ها و دندان ها هم درگیر می شوند و علاوه بر این ها به خاطر شکننده بودن پوست انگشتان دست به مرور زمان چسبندگی پیدا می کند و در این باره نیاز به جراحی مکرر دست به منظور جداسازی انگشتان و افزایش کیفیت زندگی است. این عمل توسط جراح پلاستیک و در حال حاضر در مرکز جامع بیماران ای بی فارس واقع در بیمارستان سوانح و سوختگی امیر المومنین انجام می شود به طوری که افراد از سراسر کشور برای جراحی دست به شیراز مراجعه می کنند.
وی می گوید: با وجود مشکلات یاد شده هدف دانشگاه علوم پزشکی شیراز شناسایی بیماران ای بی و معرفی برای دریافت خدمات است؛ در این باره بیمارستان شهید فقیهی مرکز بیماریهای پوست است و اعضای هیات علمی این بخش در صورت مشکوک شدن به ای بی پس از بررسی و شناسایی زمینه تشکیل پرونده و دریافت بسته خدمتی وزارت بهداشت را برای آن ها فراهم می آورند.
تولد 5 بیمار جدید ای بی در فارس
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پوست دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در گفت و گو با خبرنگار «خبرجنوب» می افزاید : با توجه به پوشش 95 بیمار
ای بی و حتی بیشتر در فارس به طور میانگین سالانه 4 هزار و 560 برگ پانسمان ویژه بیماران پروانه ای در فارس نیاز داریم؛ امسال با توجه به مشکلات تنها 3 بار پانسمان برای بیماران ای بی در استان ارسال شده و وزارتخانه قول داده یک ماه دیگر به اندازه 30 روز پانسمان به دست این مبتلایان برساند.
دکتر محمد مهدی پرویزی می گوید: برخی از بیماران پروانه ای که به پانسمان های یادشده وابسته هستند با کمبود و نایابی آن ، به دلیل تعویق در ترمیم زخمها رنج می کشند. در این باره باید ماهانه یک بار پانسمان به دست بیمار برسد اما به دلیل مشکلات موجود امسال فقط 3 بار پانسمان برای بیماران فارس ارسال شده است. وی می افزاید: از آغاز امسال تا کنون 5 بیمار جدید ای بی در استان متولد شده و تحت پوشش بسته خدمتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز قرار گرفته اند . دکتر پرویزی افزایش
حمایت های اجتماعی بیماران ای بی را ضروری می داند و می گوید : این بیماری به هیچ عنوان واگیر دار نیست بلکه ژنتیکی بوده و از مدارس خواستاریم از ثبت نام این کودکان امتناع نورزند تا مشکلی به مسائل آنها اضافه نشود.