دلايل تصادفات منجر به مرگ در فارس :: روزنامه خبر جنوب :: نیازمندیهای خبر جنوب
NID : 158259
1398/08/21
دلايل تصادفات منجر به مرگ در فارس
جلال الدین عرفانی- خبرنگار «خبر جنوب» /اولین همایش استانی مراکز معاینه فنی خودرو در حالی برگزار شد که مدت هاست خودروهای فاقد معاینه فنی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل آلودگی هوا به ویژه در کلانشهرها مطرح اند. البته چند سالی است طرح های گوناگونی برای کاهش آلایندگی خودروها انجام شده از جمله طرح برخورد با خودروهای فاقد معاینه فنی و جلوگیری از ورود خودروهای آلاینده به محدوده مرکزی شهرهای بزرگ. به این ترتیب نقش مراکز معاینه فنی بیش از هر زمان دیگری مشخص شده است، نکته ای که دبیر شورای هماهنگی ترافیک استان فارس نیز در اولین همایش استانی مراکز معاینه فنی خودرو استان فارس بر آن تاکید کرد و گفت: امروزه معاینه فنی سهم بسزایی در کاهش تصادفات دارد، این در حالی است که طبق آمار ٣۵ درصد از تصادفات منجر به فوت نتیجه نقص فنی خودرو است و علت آن جاست که کیفیت و ایمنی خودرو با سلامت جسمی راننده در بروز تصادفات ارتباط مستقیم دارد. کشتکاران تصریح کرد: با توجه به این مهم می طلبد راهکاری جهت جلوگیری از تردد خودروهای دارای نقص فنی بیاندیشیم در حالی که برخی از رانندگان به موضوع معاینه فنی خودرو به چشم بحثی غیراولویت دار نگاه میکنند.
وی افزود: در کنار تصادفات، طبق بررسیهای صورت گرفته ٧٠ درصد از آلودگی هوا ناشی از خودروهای با نقص فنی است، لذا در صورت جدی گرفتن این موضوع شاهد کاهش آلودگی هوا خواهیم بود. دبیر شورای هماهنگی ترافیک استان فارس ادامه داد: در حال حاضر ٣۵ مرکز معاینه فنی در استان فعالیت دارند و ۵ مرکز در حال ساخت و ۴مرکز نیز مجوز دریافت کردند. کشتکاران اضافه کرد: ۴ مرکز معاینه فنی دیگر نیز بعد از سال ١۴٠١ اجازه تأسیس دارند که از این تعداد تنها ٢٧ مرکز ویژه خودروهای دوگانه سوز است. وی گفت: بحث معاینه فنی خودروها براساس آیین نامه اجرایی و مصوبه هیأت وزیران دارای قابلیت اجرایی است، بر این اساس ساختار معاینه فنی شهرستان شامل شهردار یا یکی از معاونان وی، ريیس اداره حفاظت محیط زیست، رییس پلیس راهور و نماینده انجمن کار فرمایی است. مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس نیز در این جلسه گفت: مراکز فنی خودرو نقش مهمی در کاهش تصادفات جانی و مالی دارد، در این ارتباط از حدود ١۵ هزار نفری که سال قبل جان خود را در تصادفات از دست دادند ٣٠ تا ٣۵ درصد به دلیل نقص فنی خودرو دچار حادثه شدند در حالی که طبق آمار سال قبل خسارت های ناشی از حوادث رانندگی حدود ٨ درصد از درآمدهای ناخالص ملی را شامل شده است. امیرحسین جمشیدی تصریح کرد: طبق آماری دیگر بین ۵٠ تا ٨٠ درصد آلودگی هوای شهرها ناشی از دود اگزوز اتومبیل هاست که این آمار در شهر تهران به ٨٠ درصد می رسد در حالی که با معاینه فنی این رقم میتواند۵٠ درصد شود. وی افزود: در کنار این موارد، مراکز معاینه فنی خودرو نقش مهمی در کاهش مصرف سوخت دارند، به گونه ای که اگر بتوانیم اتومبیل را از نظر موتور کنترل کنیم براساس آمار محیط زیست شاهد کاهش ١۵ درصدی مصرف سوخت در خودروهای بنزینی و نزدیک به ۴درصدی در خودروهای دیزلی خواهیم بود . جمشیدی ابراز کرد: از۶۶٠ مرکز معاینه فنی در سراسر کشور، حدود ۴٠ مرکز در سطح استان فارس است که نقش بسزایی در اقتصاد و کاهش آلودگی زیست محیطی دارد. وی اظهار کرد: نگفته نماند آسیب هایی هم متوجه این مراکز است از جمله این که مالکان به آن به دید یک بنگاه اقتصادی نگاه می کنند، در حالی که باید به عنوان یک بنگاه خدماتی و با کیفيت کار به آن نگریسته شود.
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس ابراز کرد: از طرف دیگر از ٣٨مرکز معاینه فنی استان تنها ٨ مرکز آزمایش هیدروستیک را انجام می دهند که این آمار قابل توجه است.
وی ادامه داد: دیگر آسیب مراکز فنی که باید توسط بخش خصوصی و دولتی پیگیری شود، فاصله ٢ سال توقف بین معاینه فنی و گارانتی خودروهاست که در این زمینه نیازمند اصلاح قوانین هستیم. جمشیدی افزود: از آن جایی که پلیس راهور خودروها را به دلیل فقدان معاینه فنی متوقف نمی کند نیازمند همکاری پلیس برای همگانی شدن الزام برگ معاینه فنی خودرو هستیم.
رییس پلیس راهور شهرستان شیراز نیز به عنوان دیگر سخنران این همایش گفت: بر اساس آمارها در تصادفات کل کشور ١١ درصد از دلایل مربوط به خودروهاست که گاه به صورت ترکیبی تا ٣٠ درصد هم می رسد که این آمار در کلانشهر شیراز نزدیک به ٨درصد است.
سرهنگ صادق سلیمی با ١٨مورد آزمایشی که در مراکز معاینه فنی بر روی خودروها انجام شده، ادامه داد: ۶٠ درصد از این موارد یعنی ١١مورد از این موارد در تصادفات و٣٠درصد در کاهش آلودگی هوا نقش دارد.
وی افزود: اعتبار یک ساله برای صدور معاینه فنی خودرو جای بحث دارد و هیچ ابزاری وجود ندارد که خودرو اگر طی یک سال دچار مشکل شد برای دریافت معاینه به مراکز معاینه فنی مراجعه کند که باید این موضوع اصلاح و به ۶ماه کاهش یابد.
رییس پلیس راهور شهرستان شیراز با اشاره به همکاری پلیس و شهرداری شیراز در اجرای طرح محدودیت ورود خودروهای فاقد معاینه فنی و آلاینده به مرکز شهر گفت: هم اکنون سامانه الیزه به صورت پایلوت در ٢ خیابان شیراز فعال شده و براساس فعالیت این سامانه طی ٨ ماه از حدود ۵ هزارو ٣٠٠ خودرو که در این محدوده تردد کردند بیش از دو هزار خودرو بدون برگ معاینه فنی بودند.
سرهنگ سلیمی افزود: هر چند که فاز اول فعالیت این سامانه ارشادی است و برای رانندگان این موضوع به صورت پیامک ارسال می شود اما در فاز دوم اعمال قانون اجرایی خواهد شد.
رييس پلیس راهور شیراز در ادامه با اشاره به آیین نامه عدم صدور برگ معاینه فنی خودرو برای خودروهایی که به سن فرسودگی رسیدند، گفت: به عنوان مثال در این آیین نامه سن فرسودگی برای خودروهای سواری ١٠سال، خودروهای دولتی١۵ سال و موتورسیکلت از ۶ تا ١٢ سال است اما اجرای آن نیازمند ایجاد یک وحدت رویه در عدم صدور برگ معاینه فنی است. وی ادامه داد: سال گذشته شخصی در فضای مجازی آگهی منتشر کرده بوده که افراد به صورت غیرحضوری می توانند برگ معاینه فنی خودرو دریافت کنند که بعد از پیگیری متوجه شدیم وی با یکی از مراکز فنی همکاری و تخلف می کند که البته این شخص دستگیر شد.مدیر مرکز کنترل ترافیک شهرداری شیراز نیز در این همایش گفت: براساس مصوبه هیأت وزیران مبنی بر عدم ورود خودروهای آلاینده به هسته مرکزی شهری، شهرداری شیراز هم از مهرماه سال گذشته طرح ال. ای. زد (lez) را در هسته مرکزی شهر به اجرا گذاشته تا شیراز بعد از تهران دومین کلانشهری باشد که این طرح به صورت آزمایشی با نصب تجهیزات الکترونیکی در آن آغاز شده است. محمدعلی علویان افزود: در این راستا این طرح به صورت پایلوت با تجهیز از پاییز سال قبل اجرایی شد، بر این اساس شماره پلاک خودروهايی که از این محدوده تردد داشتند به صورت الکترونیکی و بدون هیچ گونه تصرف نیروی انسانی برای سامانه سیمفا در تهران ارسال می شود و بعد از تایید، شماره پلاک خودروهایی که فاقد معاینه هستند به پلیس راهور ارسال می شود تا اعمال قانون شوند هر چند این طرح در حال حاضر در شهر شیراز آزمایشی و ارشادی اجرا می شود.
وی ادامه داد: در این طرح١٠ نقطه در شهر شیراز در نظر گرفته شده که خودروها به صورت مکانیزه رصد میشود؛ این در حالی است که هم اکنون در شیراز ١٠ گیت یا دروازه ورودی پیش بینی شده است که تنها ٧ دروازه در فاز اول اجرای طرح فعال است که با عکس از پلاک خودروهایی که در این محدوده تردد می کنند آن را به سامانه سیمفا ارسال می کند. علویان مهر تصریح کرد: در همین راستا از آذر ماه سال گذشته تا یک آبان ماه امسال بیش از ٢ میلیون و ٨٠٠ هزار پلاک به سامانه سیمفا ارسال شده که از این تعداد ۶١٠ هزار خودرو برگ معاینه فنی نداشتند و یک میلیون و ١١٣ هزار پلاک نیز دارای معاینه فنی بودند، همچنین برای یک میلیون و ١۴٠ پلاک نیز استعلام مشخصی از سامانه سیمفا دریافت نشد. زارع، مسئول مرکز معاینه فنی شهرداری شیراز نیز گفت: امسال نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل شاهد کاهش ٢٧درصدی مراجعه به مراکز معاینه فنی بوده ایم.